top of page
243B9786-LODEWYCK-KOK-COOL_edited.jpg
Over Lodewyck Gourmet

Het Verhaal

Koning Louis XIV, of Lodewijk zoals wij Hollanders hem noemden, had een ongeremde passie voor het aller-allerbeste. Hij was bezeten van eten en eiste voortdurend dat zijn chefs de culinaire grenzen opzochten. Eén van de succes-volle, culinaire experimenten van Louis was de croquette. 

Tot de dag van vandaag is deze krokante snack een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse eetcultuur. Lodewyck stapt naadloos in de culinaire voetsporen van Lodewijk XIV. We koppelen de Nederlandse gastronomisch erfgoed aan stijl en verfijning. Het resultaat is een overheerlijke ervaring die we wereldwijd uitdragen.

Lodewyck neemt jou mee in een wereld vol texturen en smaken. Van smaakvolle, knapperige buitenkant van onze croquetten en bitterballen tot heerlijke ragout: een perfect gebalanceerde mix van vlees, kruiden en specerijen, rijkelijk en verfijnd. Samen-gesteld uit de beste ingrediënten.

Het échte geheim van Lodewycks perfecte croquetten is ons ambachtelijke vakmanschap wat onder leiding staat van Cuisinier Elal, "De meester van de kroket". Dit is de manier waarop Lodewyck verdergaat in de traditie van Lodewijk. We rekken de gastronomische grenzen op en creëren de perfecte Nederlandse lifestyle snack. Dat, en niets minder, bieden wij onze veeleisende, nationale en internationale doelgroep.

Geschiedenis

Een ode aan de kroket...

Le cuisinier roïal et bourgeois François Massialot, de hofkok van Lodewijk XIV, beschrijft de 'croquet'. Een recept uit 1705. Een krokant korstje gemaakt van gefrituurde paneermeel, rond en gevuld met zachte vulling, de kroket. Toen al populair want in 1835 liet de Académie Française het woord toe tot de officiële Franse taal. 

De kroket, ouder dan het woord, lijkt oerhollands, maar vindt haar oorsprong in het hoffelijk spijs uit Frankrijk

francois massialot.JPG

Lodewijk XIV was zonder twijfel een gastronoom. Voor hem waren eetgelegenheden zoals lunch / diner het perfecte middel om te onderhandelen. Hij was uiterst bekwaam en precies in zijn manier van onderhandelen.

A9Ru7wn9y_1y9untb_b40.jpg

Bij luxueuze diners verwende Lodewijk zijn gasten met originele, buitengewone gerechten die bedacht zijn door zijn persoonlijke chefs.

In werkelijkheid was Lodewijk zo gedreven om de gastronomische grenzen te doorbreken dat hij ziek werd door het eten van noten In Spanje in 1706

De Zonnekoning was een heerser met vele passies, waarvan de meest opvallende: vrouwen, oorlos en gastronomische lekkernijen. 

Lodewijk blijft standvastig het symbool van een leven geleid door passie en vrijheid

zonnekoning.JPG
lodewijk3.JPG

Lodewijk de Grote is niet meer, maar zijn onverzadigbare lust voor het leven, leeft onverminderd voort. 

Lang leve de Croquette!

bottom of page